FAQ Header

USEIN KYSYTTYÄ

Letkuruokintaan liittyvät kysymykset askarruttavat varsinkin, kun letkuruokintaa on vasta suositeltu sinulle tai läheisellesi, mutta kysymyksiä herää monesti myös kotiin palaamisen jälkeen. Siksi olemme koonneet usein kysytyt kysymykset ja terveydenhuollon ammattilaisten vastaukset yhteen. Valitse alhaalta mieltäsi askarruttava aihealue.

Pitämällä huolta syöttöletkustasi voit välttyä monilta komplikaatioilta. PEG:n  ja gastrostomialetkun päivittäinen hoito:

 • Pese kädet aina ennen ja jälkeen letkun hoidon.
 • Irrota letku ulkoisen kiinnityslevyn pidikkeistä ja nosta kiinnityslevyä ylöspäin.
 • Puhdista vedellä stooma-alueen iho, kiinnityslevyn alapinta ja syöttöletkun ulkopinta. Letkussa olevan pikasulkijan paikkaa on hyvä vaihdella ettei letkuun muodostu isoa painaumaa.
 • Kuivaa ihoalue ja kiinnityslevyn pinnat huolellisesti.
 • Työnnä letkua n. 1,5 cm mahalaukkuun.
 • Käännä letkua 180 astetta ja vedä letku varovaisesti paikoilleen.
 • Laske pidikelevy takaisin alkuperäiselle paikalleen ja taivuta letku kiinnityslevyn pidikkeisiin. Huomioi, että pidikelevyn ja ihon väliin jää noin 5 mm tilaa, ettei letku ole liian tiukkaan asennettu. 

 

Saattaa mennä hetki, ennen kuin elimistösi tottuu letkuravitsemukseen. Tällöin tietyt sivuvaikutukset ovat letkuravitsemuksen alussa mahdollisia, niihin voi kuitenkin vaikuttaa. Havaitessasi jatkuvia oireita, ota aina ensisijaisesti yhteyttä hoitohenkilökuntaan ja noudata ohjeita.

 • Vatsakivut: Jos voit pahoin, odota hetki ennen letkuruokinnan jatkamista. Voit myös kokeilla antaa pienempiä annoksia kerrallaan tai hidastaa tiputustahtia.
 • Ripuli: Varmista ensin, että pumppu syöttää valmistetta oikealla nopeudella. Terveydenhuollon ammattilaisen pitäisi ohjeistaa sinulle sopiva syöttönopeus. Varmista, että letkuravitsemuslaitteisto on puhdas ja että ravinnonsiirtolaite on vaihdettu 24 tunnin välein. Tiputa valmiste aina huoneenlämpöisenä. Suosittelemme, että avaamisen jälkeen letkuravintovalmistepakkaus säilytetään huoneenlämmössä ravinnonsiirtolaitteeseen kiinnitettynä. Vain jos ravinnonsiirtolaite irrotetaan pakkauksesta, valmiste täytyy laittaa jääkaappiin. Kun otat valmisteen jääkaapista, anna valmisteen lämmitä huoneenlämmössä 30 minuutin ajan tai lämmitä se vesihauteessa. Kun valmiste on ollut auki yli 24 tuntia, vaihda se uuteen. Terveydenhuollon ammattilainen voi myös suositella sinulle paremmin sopivan valmisteen. 
 • Ummetus: Varmista, että tiputat myös sinulle ohjeistetun lisänesteen ja huuhtelet letkun. Mikäli mahdollista, yritä liikkua enemmän päivän aikana. Jos ongelma ei ratkea, ole yhteydessä hoitohenkilökuntaan. 
 • Ilmavaivat: Mikäli sinulla on paljon ilmavaivoja, avaa syöttöletkun korkki ja päästä ylimääräinen ilma ulos.

Syöttöletku saattaa löystyä tai irrota esimerkiksi yskimisen, nopean liikkeen tai siihen kohdistuneen vedon takia. Mikäli näin tapahtuu, keskeytä letkuravintovalmisteen annostelu välittömästi.

Mikäli sinulla on gastrostomialetku tai syöttönappi, voit itse asettaa uuden letkun tilalle. Työnnä letku gastrostooman läpi ja täytä ballonki puhtaalla vedellä.

PEG tai PEG/J-letkun irrotessa peitä gastrostooma ja ota heti yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen. Stoomakanava alkaa sulkeutua välittömästi.

Me Nutricialla pyrimme jatkuvasti kehittämään valikoimaamme tarjotaksemme asiakkaillemme parhaat mahdolliset tuotteet. Esimerkiksi letkuravintovalmisteiden siedettävyyttä parantaaksemme olemme kehittäneet ainutlaatuiset kuitu- ja proteiinikoostumukset, jotka jäljittelevät tavallista ruokaa mahdollisimman paljon.

Syöttöletku voi mennä tukkoon seuraavista syistä:

 • Huonosti hienonnetut lääketabletit
 • Itse tehdyn ruuan laittaminen letkuun
 • Liian vähäinen letkun huuhtelu letkuravintovalmisteannosten tai lääkkeenantojen välissä
 •  Kiinni oleva pikasuljin
 • Pilaantunut letkuravintovalmiste

Mikäli letku menee tukkoon, älä hätäänny, se on kohtuullisen yleinen ongelma ja se voidaan ratkaista helposti. Vedä ruiskuun letkun sisältöä mahdollisimman paljon. Huuhtele letku vedellä vähintään 20 ml ruiskulla ylimääräisen paineen välttämiseksi. Mikäli tämä ei auta, kokeile huuhtoa letku kädenlämpöisellä vedellä ja sitten hiilihapotetulla vedellä.

Edelleen tukossa? Purista letkua eri kohdista varovasti sormien välissä ja kokeile huuhtomista uudelleen. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä hoitohenkilökuntaan.

Niin kauan, kun ravinnonsiirtolaite on kiinnitetty ravintovalmistepakkaukseen, pussi voi olla huoneenlämmössä 24 tunnin ajan avaamisen jälkeen. Jos ravinnonsiirtolaite irroitetaan, valmiste on laitettava jääkaappiin. Valmiste säilyy 24 tuntia avaamisesta. Kysy tarvittaessa apua letkuravintovalmisteiden oikeanlaisesta säilyttämisestä ja käsittelystä hoitohenkilökunnalta.

Kyllä, letkuruokinnan kanssa matkalle lähteminen on mahdollista. Letkuravitsemus asettaa kuitenkin matkustamiselle omat haasteensa, joissa terveydenhoitohenkilökunta osaa sinua neuvoa. Selvitä asiat hyvissä ajoin etukäteen, jotta voit rauhassa keskittyä matkan suunnitteluun lähempänä lähtöä.

Mikäli epäilet, että laitteisto ei toimi oikein, tai letkuravintovalmiste ei ole kunnossa, keskeytä ravinnonanto välittömästi ja ota yhteyttä terveydenhoitohenkilökuntaan tai apteekkiin. Mikäli huolesi liittyy sivuvaikutuksiin, ota heti yhteyttä hoitohenkilökuntaan.

Ennen kuin lähdet matkalle, ole aina yhteydessä lääkäriisi ja selvitä, kuinka paljon letkuravintovalmistetta tarvitset matkalle.

Mikäli matkustat ulkomaille, kannattaa selvittää, onko sama letkuravintovalmiste sieltä saatavissa. Tässä tapauksessa voi mahdollisuuksien mukaan:

 1. ostaa valmisteet paikallisesta apteekista ja hakea Kelalta korvausta takautuvasti
 2. tarkistaa esimerkiksi matkatoimistosta käykö suomalainen resepti paikallisissa apteekeissa
 3. hankkia paikallisen reseptin letkuravintovalmisteelle

Kyllä. Letkuruokinta on kehittynyt merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Edistysaskeleet elintarviketieteessä ja -teknologiassa, ravitsemustieteessä ja lääketieteessä ovat vakiinnuttaneet letkuravitsemuksen aseman yleisenä toimenpiteenä, jolla voidaan varmistaa riittävä ravitsemus kroonisesta tai hengenvaarallisesta sairaudesta kärsiville henkilöille.

Satunnaisesti jotkut kohtaavat haasteita aloittaessaan letkuravitsemusta. Vaikka on tärkeää olla tietoinen letkuruokintaan liittyvistä mahdollisista komplikaatioista, on hyvä muistaa että suuri osa ongelmista on mahdollista ehkäistä.

Mikäli matkustat lentokoneella, varmista, että letkuravintovalmisteet eivät joudu ruumaan, sillä lämpötila voi laskea siellä pakkasen puolelle, mikä voi vahingoittaa valmistetta.

Lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitetut nesteet, mukaan lukien letkuravintovalmisteet, saa yleensä viedä lentokoneeseen käsimatkatavaroissa. Asia on kuitenkin aina hyvä varmistaa lentoyhtiöltäsi hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä.

Aivan yhtä kauan kuin tavallistakin ruokaa syömällä. Letkuruokinta riittää ainoaksi ravinnonlähteeksi niin kauan, kuin sitä tarvitaan. Letkuravintovalmiste tarjoaa tasapainoisen ruokavalion ja se sisältää kaikkia päivän aikana tarvittavia ravintoaineita. 

Pidempiä matkoja varten selvitä, onko mahdollista lähettää tarvittava määrä ravinnonsiirtolaitteita ja ravintovalmisteita etukäteen kohteeseen. Näin vältyt siltä, että joudut pakkaamaan kaiken tarvitsemasi mukaan. Katso myös kohta ”Miten matkustan letkuravitsemuksen kanssa?”

Kyllä. Kaikki letkuravitsemukseen tarkoitetut välineet on suunniteltu siten, että niitä on helppo käyttää itsenäisesti myös kotona. Ennen kotiin siirtymistä on hyvä perehtyä kunnolla letkuruokintaan tarvittavaan laitteistoon ja kokeilla sen käyttämistä. Tämän sivuston tarkoituksena on olla hoitohenkilökunnan lisäksi tukenasi. Letkuruokinnan toteuttaminen kotona on yksinkertaista ja helppoa.

Letkuravitsemus on asia, josta monet ihmiset eivät tiedä paljoa, joten se voi aiheuttaa heissä ihmetystä. Tästä johtuen saatat joutua vastaamaan moniin kysymyksiin, mikä saattaa olla turhauttavaa. Tämä sivusto on tarkoitettu avuksesi ja tarjoaa vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Halutessasi voit myös tulostaa osioita luettavaksi.

 

Suurin osa letkuravintovalmisteista on maultaan hyvin neutraaleja, sillä ne menevät suoraan mahalaukkuun tai ohutsuoleen.

Letkuravitsemuksessa nestemäistä letkuravintovalmistetta tiputetaan suoraan mahalaukkuun tai ohutsuoleen, joko nenän kautta tai vatsanpeitteiden läpi menevällä letkulla. Letkuravintovalmiste on kuin tavallista ruokaa ja se sisältää hiilihydraatteja, proteiinia, rasvoja, vitamiineja, kivennäisaineita ja vettä. Letkuravintovalmiste käyttäytyy ruuansulatuskanavassa samoin kuin tavallinen ruoka.

Sekä aikuiset että lapset voivat tarvita letkuravitsemusta. Erilaisiin tarpeisiin on erilaisia letkuja. Nenämahaletkua käytetään usein lyhytkestoiseen letkuruokintaan, kun taas vatsanpeitteiden läpi asetettavaa PEG-letkua käytetään pidempiaikaiseen letkuruokintaan.

Letkuravintovalmiste vastaa määrältään tavallista ruokaa. Valmiste on hieman vettä tai maitoa sakeampaa. Letkuravintovalmisteesta voi siis tulla kylläiseksi ihan yhtä lailla, kuin tavallisestakin ruuasta. Jos kuitenkin letkuravintovalmiste tiputetaan hitaasti jatkuvana tiputuksena tai pieninä annoksina, kylläisyyden tunne on todennäköisesti vähäisempi. Jos otat vähemmän letkuravintovalmistetta kuin sinulle on määrätty tai pidät pitempiä välejä letkuruokinnassa, saatat tuntea itsesi nälkäiseksi.

Jos tunnet itsesi usein nälkäiseksi, keskustele asiasta hoitohenkilökunnan kanssa.

Henkilö voi tarvita letkuravitsemusta silloin, kun hän ei pysty saamaan tarvitsemaansa ravintoa suun kautta nautittavasta ruuasta ja juomasta. Tämä voi johtua esimerkiksi tilanteesta, jossa nieleminen on hankalaa tai mahdotonta.

Letkuravitsemuksen avulla keho saa riittävän määrän energiaa, proteiinia ja ravintoaineita, mikä tukee sairaudesta toipumista.

 

Ennen kuin lähdet kotiin, on hyvä että letkuruokinnan perusteet ovat sinulle tuttuja, tiedät esimerkiksi miten letkuravintovalmistetta annostellaan ja mistä saat letkuravintovalmisteet ja ruokinnan toteuttamiseen tarvittavan laitteiston.

Varmista, että sinulla on kaikki tarvittava tieto, ennen kuin lähdet kotiin sairaalasta. Mikäli tarvitset lisätietoa kotiutumisen jälkeen, löydät mahdollisesti apua tältä sivustolta. Lisäksi hoitohenkilökuntasi avustaa käytännön asioissa.

Nestemäinen letkuravintovalmiste annetaan yleensä letkun kautta. Apuna voidaan käyttää pumppua, jonka avulla valmiste saadaan tiputettua tasaisesti. Joskus saatetaan käyttää myös annossyöttöä, tällöin pumpulla annetaan kerrallaan pieniä määriä valmistetta.

 

Emme suosittele letkuun laitettavan muuta kuin letkuravintovalmistetta ja vettä. Esimerkiksi soseutettu ruoka voi aiheuttaa tukoksen letkuun tai aiheuttaa tulehduksen bakteerikontaminaation takia.

Letkuravitsemus ei vaikuta päivittäisiin toimiin, kuten peseytymiseen ja autolla ajamiseen. Ennen peseytymistä on hyvä tarkistaa, että letku on kiinni ja letkun ympäristö on hyvä puhdistaa erikseen vielä jälkikäteen. Äkilliset liikkeet esimerkiksi liikunnassa saattavat aiheuttaa letkun irtoamisen, joten varaletku on aina hyvä pitää mukana.

 

Emme suosittele letkuun laitettavan muita nesteitä kuin vettä.  

Kyllä. Tosin jotkin aktiviteetit, jotka sisältävät äkillisiä liikkeitä, kuten juokseminen, voivat saada letkun irtoamaan. Letkun paikka on siis hyvä tarkistaa aika ajoin. Mikäli letku irtoaa, älä hätäänny, vaan laita uusi letku paikoilleen mahdollisuuksien mukaan tai ota yhteyttä terveydenhoitohenkilökuntaan.

 

Hoitohenkilökunta osaa parhaiten arvioida, voitko syödä suun kautta letkuravitsemuksen aikana. Mikäli voit syödä tavallista ruokaa, hoitohenkilöstö ohjeistaa sinulle turvalliset ruuat ja määrät. Mikäli sinulla on nielemisvaikeuksia, saattaa olla hyödyllistä tavata puheterapeuttia, joka osaa neuvoa nielemisen kannalta mahdollisimman turvallisia ruokia.

On paljon erilaisia mahdollisuuksia selittää letkuravitsemus lapsille. Voit esimerkiksi kertoa letkuruokinnasta nuken avulla. Mikäli toinen lapsi on letkuruokinnassa, voi olla hyvä näyttää letkua rauhassa lapselle. 

Monista on helpointa olla avoin letkuravitsemuksesta työkavereiden kanssa. Jos selität itse mitä letkuruokinta on ja miksi tarvitset sitä, he ymmärtävät asian paremmin. 

Potilaat joilla on gastrostomialetku (esim. PEG tai PEG/J -letku): gastrostomialetku on asetettu vatsanpeitteiden läpi ja menee suoraan mahalaukkuun. Noin 2-3 viikkoa letkun asettamisen jälkeen on hyvä käydä vain suihkussa, jotta haava-alue saa parantua rauhassa. Sen jälkeen kylpeminen, suihkussa käyminen ja jopa uiminen on mahdollista, kunhan syöttöletku on hyvin suojattu ja gastrostooman alue on terve. Voit suojata letkun vedenkestävällä haavateipillä. Ui ja kylve vain puhtaassa vedessä. Jos olet epävarma, varmista mahdollisuus uida ja kylpeä hoitohenkilökunnalta.

Fyysinen aktiivisuus ja kevyt liikunta ovat hyväksi, jos kuntosi ne vain sallii. Varmista, että syöttöletku ja sitä ympäröivä iho on suojattu. Vältä äkillisiä liikkeitä, ettei letku irtoa. Aktiivista elämää viettävälle on erilaisia lisätarvikkeita tarjolla, esimerkiksi pumpulle ja letkuravintovalmistepakkaukselle tarkoitettu reppu, jossa kaikki tarpeellinen on helppo kantaa mukana. Kysy lisää hoitohenkilökunnaltasi. 

Letkuravitsemus ei yleensä vaikuta lapsen koulunkäyntiin. Muista kertoa koulun henkilökunnalle lapsen letkuruokinnasta, heidän on hyvä tietää perusasiat letkuravitsemuksesta. Mikäli ravintovalmistetta pitää annostella tai lääkkeitä ottaa letkun kautta koulupäivän aikana, kannattaa lapsen mahdollisesti toteuttaa se yhdessä kouluterveydenhoitajan kanssa. 

Hoitohenkilökunta osaa parhaiten arvioida, voiko lapsesi syödä suun kautta letkuravitsemuksen aikana. Mikäli lapsi voi syödä tavallista ruokaa, hoitohenkilöstö ohjeistaa sinulle turvalliset ruuat ja määrät. Mikäli lapsellasi on nielemisvaikeuksia, saattaa olla hyödyllistä tavata puheterapeuttia, joka osaa neuvoa nielemisen kannalta mahdollisimman turvallisia ruokia.

Pelkässä letkuruokinnassa olevat lapset saattavat tuntea ahdistusta syömisestä tai muusta suuhunsa liittyvästä, kuten hampaiden pesusta. On tärkeää saada lapsi yhdistämään suunsa alue miellyttäviin asioihin ja tuntemuksiin. Näin lasta myös valmistellaan ruuan nauttimiseen suun kautta, mikä voi olla mahdollista tulevaisuudessa.

Puheterapeutti tarjoaa neuvoja ja suosittelee erilaisia toimintatapoja. 

Esimerkkejä suun stimuloimisesta:

 • Rohkaise lastasi laittamaan suuhunsa esimerkiksi purulelu tai tutti.
 • Kosketa lapsen suun aluetta.
 • Lähetä lentosuukkoja ja leiki muita leikkejä, joissa suun alue on huomioitu. 
 • Totuta lapsi ruuan tuoksuun.
 • Anna lapsen maistella ruokia, ellei sille ole terveydenhuollon ammattilaisten mukaan estettä. 

Ruokaa tulisi antaa maisteltavaksi letkuruokinnan yhteydessä, mikäli hoitohenkilökunta antaa siihen luvan. Näin lapsi oppii yhdistämään ruuan tuoksun, maun ja ulkonäön nälän lähtemiseen.

Ota lapsi mukaan perheen ruokailuun.

Letkuravintovalmiste on hyvä tiputtaa huoneenlämpöisenä (20-23 ºC). Kylmä valmiste voi tuntua epämukavalta potilaasta ja johtaa siedettävyysongelmiin, esimerkiksi ripuliin. Lämmitä jääkaapissa ollut valmiste varovasti vesihauteessa. 

Kyllä. Pidä kuitenkin huolta, että kotona lapsen kanssa on aikuinen, joka tietää letkuravitsemuksesta ja muutenkin lapsesi tarpeista. Varmista myös, että kotona on kaikkea tarpeellista, kuten lapsen lääkkeet, letkuravintovalmisteet, ravinnonsiirtolaitteita, varasyöttöletku jne.

Voit halutessasi pitää taukoja letkuravitsemuksesta, kunhan noudatat seuraavia ohjeita:

Lyhyiden taukojen ajaksi, kuten esimerkiksi vessassa käymisen ajaksi, voit irrottaa ravinnonsiirtolaitteen syöttöletkusta. Laita korkki siirtolaitteen päähän ja huuhtele syöttöletku.

Huom! Nutrician muovipakkauksissa olevat letkuravintovalmisteet voidaan säilyttää 24 tuntia huoneenlämmössä avaamisen jälkeen, kunhan pakkaukseen kiinnitettyä ravinnonsiirtolaitetta ei irroteta, jolloin bakteereja ei pääse valmisteeseen, Huom! Infatrini-pakkaus 125ml enintään 4 tuntia. Pakkauksen kierrekorkin avaamisen ja irrottamisen jälkeen annosteluaika on enintään 8 tuntia. Ravinnonsiirtolaite voidaan annostelukertojen välillä irrottaa syöttöletkusta. 

Avattu ja ravinnonsiirtolaitteesta irrotettu letkuravintovalmiste säilyy jääkaapissa 24 tuntia avaamisesta. Ravista hyvin ennen käyttöä.

Emme suosittele pesemään mitään letkuravitsemukseen kuuluvia välineitä tiskikoneessa. Useimmat tuotteet ovat lisäksi kertakäyttöisiä. Tarkista pesuohjeet tuotteen käyttöohjeista.

Paras asento letkuruokintaan on istuma-asento. Mikäli istuminen ei kuitenkaan ole mahdollista, tue itsesi tai läheisesi puoli-istuvaan asentoon esimerkiksi tyynyjen avulla. Tässä asennossa on hyvä olla koko letkuruokinnan ajan ja puolesta tunnista tuntiin sen jälkeen.